O nama

Naša misija

U kulturi ishrane, na našim prostorima, med je uvek bio ekskluzivna namirnica. Iz tog razloga, uglavnom, nije se koristio bez preke potrebe. Navika ljudi je da korišćenju meda pribegnu, najčešće, onda kada im je zdravlje ugroženo. Upravo iz tog razloga, naša misija je da edukujemo ljude da med koriste u svojoj svakodnevnoj ishrani, jer samo na taj način može se izbeći njegova upotreba kao leka.

Medna kuća i pčelarsko gazdinstvo Matić, bave se proizvodnjom i prodajom pčelinjih proizvoda. Pčelarstvom se bavimo od 1978. godine. Pčelinjaci se nalaze na obroncima planina Juhor i Rtanj.

Pčelarstvo kao dijagnoza

Kada te tokom jednog dana ubode preko dvadeset pčela, a ti već ujutru, narednog dana, jedva čekaš da opet odeš na pčelinjak, kako drugačije to nazvati, nego dijagnozom. Bez pčela nema ni ljudi. I to nije samo floskula, to je srž priče o nama.

Šta je pčelarstvo?

Da li je to čovekova želja da vlada baš svim na ovom svetu? Realno, čovek je pripitomio skoro sve. Reke, planine, životinje, ali suštinski gledano insekti su ostali skoro jedini „svoji“. Pčela je zvanično proglašena za najvažnije biće na Zemlji, a šta bi bio čovek, kada ne bi pokušao da ukroti jedno takvo biće? U nekoj meri, čovek je u tome i uspeo, mada ne suviše jer pčela, po svojoj prirodi, dozvoljava veoma malo uplitanja u svoje poslove. Kada čovek u tome pretera, pčela se brani na taj način što ugine.

Pčelari kao bolji ljudi

Relativna stvar od individue do individue. Jedno je ipak sigurno, kada bi se snimao film o zemlji u trajanju od 60 minuta pčela bi se pojavila u 58. minutu, a čovek tek u 60. Pčela je preživela ledeno doba, simbol je izuzetne orgainizacije i marljivosti. A gde je tu pčelar? On je samo imao pritstup i uvid u tu organizovanost, i to primenio u životu, što je dovoljno da bi bio odgovorniji i disciplinovaniji od većine drugih ljudi.

Med kao hrana! Da li je?

U našem narodu med se koristi kao lek. Tužno i kasno! Med je uvek bio veoma cenjen i skup proizvod, a ovde se uvek živelo na rubu egzistencije. Samim tim, med se uvek skupljao za prodaju ili robnu razmenu. Za svoje potrebe se koristio samo ako je neko bolestan, što se nije iskorenilo ni do danas. Ipak, danas imamo svega u izobilju. Većina zapadnog sveta pati od gojaznosti. Zapadni svet je prerastao glad! Da li je? Konvencionalni način proizvodnje hrane je rešio problem gladi! Da li je? Čoveku bi trebalo da svaka hrana bude i lek za nešto! Da li je? Postoje dve vrste hrane, konvencionalna, koja samo drži sitost i uništav organe i hrana koja hrani sve te organe i samim tim ih održava u zdravom stanju. Med kao najhranljivija i najzdravija ljudska hrana, svuda oko nas, a opet na margini! Ne vidi se iza čokolada, grickalica, cigareta, alkohola, mesa i svega drugog što nas tera u med kao lek… Koristiti med kao hranu, da ga ne bi koristili kao lek, jedini je savet.
Radnim danima: 08:00-16:00
Subotom: 08:00-16:00
Bulevar Kralja Aleksandra br. 460, 11050 Zvezdara
- Isporuka u roku od 2 radna dana!
- Minimalna cena porudžbine je 300 din.
- Cena dostave je 300 din.
- Preko 3.000 din. dostava je BESPLATNA!
Politika privatnosti
Sva prava zadržana © 2022. MataMed. Web Dizajn WebDiz Studio
envelopecartpushpinsmartphonemenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram